Kaseinová lepidla

Co jsou kaseinová lepidla? Kasein je bílkovina získávaná vysrážením z kravského mléka (mléko obsahuje asi 3 % kaseinu) kyselinami (kyselina chlorovodíková). Sraženina se suší a mele na prášek. Samotný kasein je ve vodě nerozpustný, výborně se rozpouští v alkáliích, proto se k němu přidává hydroxid vápenatý (hašené vápno), které dává lepidlu současně odolnost proti vodě.

Zobrazit celý článek »

Pektiny, algináty, rostlinné gumy, pryskyřice

Co jsou pektiny, algináty, rostlinné gumy, pryskyřice? Lepidla z rostlinných bílkovin patří do skupiny organických lepidel z přírodních látek. Získávají se z rostlinných makromolekulárních látek. Pektiny se získávají ze šťávy některých afrických stromů z nich se vyrábí lepidlo MASTIX používané na maskérské práce v divadlech a filmu. Algináty jsou z mořských řas – lepidlo AGAR-AGAR, používá se […]

Zobrazit celý článek »

Lepidla z rostlinných bílkovin

Co jsou lepidla z rostlinných bílkovin? Lepidla z rostlinných bílkovin patří do skupiny organických lepidel z přírodních látek. Získávají se z rostlinných makromolekulárních látek. Připravují se podobně jako kaseinová lepidla přidáváním alkálií, které umožňují rozpustnost. Bílkoviny se extrahují hydroxidem sodným ze senem hrachoru, vikve, sóji, slunečnice a vlčího bobu. Používají se na lepení obalových překližek (USA, […]

Zobrazit celý článek »