Co je digestoř?
Digestoř je kuchyňský elektrospotřebič vždy umístěný nad varnou desku, určený především k pohlcování pachu a par vznikajícíh při přípravě pokrmů (např. vaření, pečení, smažení, dušení).
Digestoř funguje tak že obmění vzduch v místnosti několikanásobně (u kvalitních digestoří až 10x). Standardní hloubka digestoří je jako u sporáku 60cm šířka pak od 60 – 120 cm z praktického hlediska se doporučuje širší digestoř než sporák nebo varná deska. Digestoře – odsavače par jsou velmi učinným pomocníkem v kuchyni avšak mají jednu nevýhodu a to je hlučnost, hlučnost digestoří se pohybuje v rozmezí od 40 do 60 decibelů, podle výkonu. Digestoře jsou dostupné v nejrůznějších designech od klasických až po komínové v nerezovém provedení…
Typy digestoří:
- recirkulační režim digestoře (uhlíkové filtry) – tento režim znečištěný vzduch nikam neodvádí. Nasátý vzduch digestoří se jen přečistí přes uhlíkové filtry a vrací se zpět do místnosti – je to stejné vzduch jen částečně očištěný.
- odtahový režim – nasaje znečištěný vzduch mastnoty a páry a potrubím je transportuje ven z místnosti. Nejúčinější a nejčisčí varianta filtrace vzduchu v kuchyni.
- kombinované odsavače par – dražší výkonné digestoře mají obě dvě výše uvedené funkce jak recirkulaci přes uhlíkové filtry tak odtahový režim…
Recirkulační digestoře:
- uhlíkové filtrační média snižují výkon digestoří až o 25%
- rapidně zvyšují hlučnost v místnosti
- jakékoliv filtry se musí v digestořích pravidelně měnit (cca po 6 měsících)
- vzduch není 100% čistý je pouze přečištěný, digestoř nepřefilturje všechny pachy a vodní páry
Odtahové digestoře:
- vyšší výkon než u recirkulační digestoří – neobsahují uhlíkové filtry které výkon snižují
- digestoř zajišťuje přísun čerstvého vzduchu do místnosti
- tižší provoz než u recirkulačních odtahů
- není potřeba měnit po 6 měsících uhlíkové nebo jiné filtrační média – nižší náklady na provoz