Amarant

amarant_laskavecCo je amarant (laskavec)?

Amarant je rostlina jihoamerického původ, kterou využívali už staří Mayové. Světlé semena rostliny jsou podobná máku. Semínka jsou výbornou potravinou pro vegetariány – obsahuje bílkoviny, vlákninu, je dobrým zdrojem minerálů (zejména železa, vápníku a hořčíku), vitaminů a zdravých rostlinných tuků.

Díky výraznému odstínu se amarant používal pro výrobu dýhy – největší rozkvět měla tato dřevina koncem 18. století.

Účinky amarantu

  • vhodná potravina pro lidi trpící cukrovkou
  • antioxidant
  • brainfood – obnova mozkových buněk ( lysin )
  • posiluje imunitu
  • snižuje riziko osteopórózy
  • přispívá k tvorbě svalové hmoty díky bílkovinám
  • príznivě působí proti stresu
  • podporuje správnou funkci srdce, cév a svalů
  • na zácpu díky vysokému obsahu vlákniny
  • prevence proti rakovině tlustého střeva

Jak se používá?

Jako příloha k jídlům – např. náhrada za rýži či kuskus.

Zajímavost: Amarant se ve formě mouky používá na pečení.

Zobrazit obrázek amarant v plném rozlišení



Dále by vás mohlo zajímat:



Uvítáme vaše připomínky k obsahu stránky