MagazínOdborné člankyModerní kuchyň – Praktická i krásná

Moderní kuchyň – Praktická i krásná

Doby, kdy kuchyňská linka vypadala stejně u vás i všech vašich sousedů, jsou naštěstí dávno pryč. Když se v současnosti rozhodneme pro novou kuchyň, nevíme kam dříve skočit. Na výběr máme neuvěřitelné rozmanitou nabídkou materiálů, tvarů i doplňkového vybavení.

kuchyn_kuchyne_moderni

Každá kuchyň může být absolutně jiná. Kuchyň by však neměla být pouze “krásná”, ale především praktická. Je mnohem jednodušší vybavit obývací pokoj než kuchyň. Při plánování kuchyně je třeba promyslet spoustu věcí od velikosti místnosti, která je daná, přes použité materiály až po správné umístění každé skříňky i každého spotřebiče. Ano, moderní kuchyň by měla být zařízená tak, aby veškeré vybavení bylo “po ruce” vždy, když jej zrovna potřebujeme.

Předtím, než začneme nakupovat

Než se vrhneme do nákupů, v klidu popřemýšlejme o tom, jak kuchyně funguje, jak ji využíváme, jak často vaříme či jak a kde skladujeme potraviny. Podívejme se na současnou kuchyni a řekněme si, co se nám líbí a co nikoliv. Vliv má nejen velikost kuchyně, ale také rozvody vody, odpadu, elektřiny a samozřejmě i umístění oken a dveří. Nechceme přece při vaření neustále běhat z jedné strany na druhou.

Už správné umístění kuchyně je důležité. Pokud již byt či dům máte, nic s tím nenaděláte. Pokud se však chystáte stavět, myslete na to, že kuchyň by měla snadno a rychle dostupná. Určitě se vám nebude líbit, pokud budete muset s taškami plnými nákupu chodit až na konec domu.

Mysleme na pracovní trojúhelník

Pracovní zóny rozlišujeme tři a jejich umístění je logicky rozvrženo tak, aby nás postupně vedly od jedné činnosti k druhé bez dalšího zbytečného a zmateného pohybu. Jedná se o tyto tři zóny: zásobovací, varná a mycí zóna. Odborníci a designeři vypočítali, že ideální celkový obvod pracovního trojúhelníku by neměl být delší než 8 metrů, přičemž délka jedné strany trojúhelníku by se měla pohybovat od 1,2 do 2,7 metrů. To nám zajistí dostatek místa pro bezproblémový pohyb po kuchyni.

Zásobovací či skladovací zóna (spíž, chladnička, mrazák) by se měla nacházet nejblíže dveřím. Jak praktické toto umístění je, poznáte, až přijdete s prvním velkým nákupem. Je pohodlnější “vyložit” nákup hned na začátku, než chodit na druhý konec kuchyně.

Varná zóna (pracovní plocha, sporák, trouba) je místem, kde budeme připravovat jídlo a vařit. Správné umístění se nachází mezi varnou deskou a dřezem na umývání nádobí. Po obou stranách varné desky by se vždy mělo nacházet dostatek místa pro odkládání hrnců.

Mycí zóna (dřez, myčka) je zpravidla posledním místem, kde po vaření skončíme. I v průběhu vaření ji však využijeme, a proto by měla být umístěná v jedné rovině s varnou zónou. Mezi varnou a mycí zónu umístíme pracovní desku dlouhou nejméně 60 cm.

Na mírách záleží

Základní parametry, jako jsou výška, šířka a hloubka dolních a vrchních skříněk, jsou dané. Vyplatí se však tyto míry individuálně přizpůsobit. Zejména jsme-li příliš malí nebo naopak příliš vysocí, standardní rozměry vestavěných skříní nám nebudou vyhovovat. Malí lidé nedosáhnou na vrchní skříňky a vysocí se zase o horní skříňky budou “mlátit” hlavou.
Standardní výška kuchyňské pracovní desky se pohybuje 85 až 105 cm od země. Ideální je mít desku přibližně ve výšce loktů. Pokud je to jenom trochu možné, varná deska by měla být umístěná níže, ideálně 10 cm pod úrovní desky. Zapomínat bychom neměli ani na sokl. Díky užšímu soklu vysokému 10 až 15 cm můžeme u linky stát pohodlně a rovně.

Obklad zadní stěny bývá vysoký až 60 cm. Záleží samozřejmě na výšce uživatele a na správném umístění horních skříněk. Ty by měly být méně hluboké (20 až 35 cm) a vysoké tak, aby zejména ti menší neměli problém dosáhnout na vyšší poličky a nemuseli si pokaždé brát štafle.

Ani úchytky u dvířek nejsou bezvýznamné. Pozor bychom si měli dávat na velké, vystouplé a hranaté úchytky, které sice mohou vypadat krásně, ale při vaření nás budou nepříjemně šťouchat do nohou a malé děti se o ně mohou dokonce poranit.

Myčka patří k dřezu, trouba do výše očí

Trouba se původně vyráběla společně se sporákem jako jeden spotřebič. Dnes už se ví, že je příjemnější mít troubu umístěnou cca ve výši očí, abychom se neustále nemuseli ohýbat k zemi. A proč je doporučeno umístit varnou desku níže než pracovní desku? Lépe uvidíte do hrnců. Nad varnou deskou si nechte více prostoru, abyste se neuhodili hlavou o odsavač par.

Mikrovlnná trouba se umísťuje opět výše, ale nejvýše tak 150 cm od země. Další menší spotřebiče umístěte dle četnosti používání. Varnou konvici, kávovar, kráječ nebo toustovač používáme denně, a proto mohou být ležet na pracovní desce. Zbytek (odšťavňovač, fritovací hrnec, apod.) umístíme do skříněk tak, aby byly po ruce, ale přitom nepřekážely.

Laminát, masív nebo akrylát?

Konečný vzhled kuchyně je třešničkou na dortu. Kuchyň přestane být pouze praktickou záležitostí, ale i krásnou místnosti, v níž bude s chutí trávit čas celá rodina. Materiálů používaných do kuchyní je nepřeberné množství a záležet tak bude především na našem osobním vkusu a stylu bytu či domu.

Oblíbené jsou masivní kuchyně ze dřeva. Masivní dřevo je krásné, ale poměrně drahé. Velkou část příznivců si proto získávají moderní kuchyně vyrobené z levnějšího laminátu. Oblíbený je také exkluzivní vzhled „lesklých“ lakovaných dvířek. Mezi novinky patří zejména akrylátové materiály, které jsou lesklé, snadno udržovatelné a vysoce odolné. Díky barevné rozmanitosti se dokáží přizpůsobit každé domácnosti.

Nákupní rádce
  • Všechny novinky jako první
  • Limitované akce
  • Nepřijdete o slevy

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně trendy

Další související články k přečtení:

Uvítáme vaše připomínky k obsahu stránky
Více v Odborné članky
kresla_kreslo_calounene
Krásná křesla pro radost i pohodlí

Když se řekne křeslo, vybavíme si jeden z nejpohodlnějších kusů...

Zavřít