MagazínJak vybratJak si vybrat jídelní stůl?

Jak si vybrat jídelní stůl?

Společné stolování patří k těm nejdůležitějším momentům z celého dne. Mnohdy je to jediná příležitost, kdy se vám podaří se s rodinou sejít pohromadě. K jídelnímu stolu také zveme své přátele.

jidelna_jidelni_stul_zidle

Jak si vybrat tento kus nábytku tak, aby vám sloužil co nejlépe?

Na velikosti prostoru záleží

Kritérium prostoru vás bude v takovém případě limitovat hned ze dvou důvodů. Tím prvním je samozřejmě už velikost kuchyně či jídelny. Ne každý má zrovna možnost právě samostatné jídelny. Stůl lze ovšem účelně umístit i do malé panelákové kuchyně.

Odborníci jsou poměrně zajedno: Stůl by vždy měl být o kousek větší, než momentálně potřebujete. Proč? Jednak dopředu počítáte s případnou návštěvou a jednak na stole pohodlně mohou být drobnosti typu slánka, aniž by někomu překážely nebo pro ně musel neustále běhat hostitel. Ve středu stolu byste takovýmto nezbytnostem měli vyhradit prostor o šířce asi 20 cm. Běžná čtyřčlenná rodina by u stolu měla počítat rovnou se šesti osobami.

V opravdu malých bytech, kde je ale potřeba ke stolu vměstnat více strávníků, představují řešení stoly rozkládací, které dovolí získat až dvojnásobek místa. Jen je potřeba počítat s tím, že do nich budete muset investovat o něco více oproti běžnému stolu.

jidelni_stul_jidelna_zidle

Ladné tvary do každé kuchyně či jídelny

Velikost stolu souvisí také s jeho tvarem. Platí, že ke kulatému stolu o průměru jednoho metru se vejdou přibližně tři až čtyři lidé. Potřebujete-li usadit větší počet osob, měli byste s každým dalším místem přidat 25 cm. Proto je kulatý stůl na prostor poměrně náročný, hodí se do opravdu velké jídelny. Byť vypadá nadmíru efektně a poskytuje zároveň výhodu jakési rovnosti všech strávníků. Na rozdíl od stolu hranatého totiž nelze nikomu věnovat ono výsadní postavení při sezení v čele. V nouzi se k němu i vejde o něco více lidí, než na kolik je dimenzovaný. V tom se liší od hranatého stolu, u něhož nelze nadpočetnou osobu posadit k jeho hraně. Navíc u kulatého tvaru nepřekážejí nohy, byť je z tohoto důvodu o něco méně stabilní než obdélníkový.

Klasický hranatý stůl by měl na délku mít rozměry minimálně 150 centimetrů, pak se k němu vejde šest lidí. Lépe však 175 cm. Můžete-li si dovolit ještě více, se 190 cm délky budou mít všichni stolující už maximální pohodlí. Případně může tento kus nábytku pak velmi dobře zastat i funkci psacího stolu například pro děti. Obdobně to s délkou platí také pro stůl oválný, který působí o něco společenštěji a ostudu neudělá ani při slavnostních událostech. V případě čtvercového tvaru se jedná o ideální nábytek pro mladý pár do malého bytu, stačit vám bude rozměr 80 x 80 cm. U obdélníkového tvaru vám pak míry 80 x 140 cm budou vyhovovat pro čtveřici strávníků.

Nebo jinak, potřebné místo můžete i exaktně vypočítat, každý by pro sebe měl totiž mít plochu o velikosti cca 60 x 40 cm. Délka a šířka nejsou jediné míry, na které byste měli dát pozor. Ideální výška stolu je minimálně 75 cm až 78 cm. Od výšky stolu se bude odvíjet i nákup židlí, zvolte si takové, u nichž je zaručeno, že horní plocha desky stolu se bude nacházet alespoň ve výšce 22 cm, nejlépe však 27 cm nad sedací plochou.

Když si estetika podává ruku s funkčností

Posledním důležitým faktorem při výběru je samozřejmě materiál, a to jak z hlediska praktičnosti, tak i co se týče designu.

jidelni_stul_zidle_nabytek

MDF desky, lamino aneb „náhražky“ dřeva

MDF i lamino na první pohled jako dřevo vypadají, mají však odlišné vlastnosti a liší i od sebe navzájem, a to jednak výslednou pevností a jednak i způsobem výroby. Dřevovláknitá MDF deska bývá typicky to, z čeho může být vyrobena právě i deska stolu. Jde o materiál, u něhož se, na rozdíl od lamina, nepoužívají lepidla. Rozlišit byste je od sebe mohli na řezu. U lamina je na povrchu jasně patrná struktura třísek, z nichž se vyrábí. Obecně bychom mohli říci, že MDF desky patří mezi materiály kvalitnější. Vzhledem k hladkému povrchu jsou navíc ideální i pro následnou povrchovou úpravu. Buď se na ně nalisuje PVC, což patří k častějším způsobům, anebo se nalakují, matným či lesklým lakem.

Výhodou obou materiálů se je především nižší cena oproti masivu, nevyhnutelně ale vykompenzovaná kratší životností, rozhodně se nejedná o nábytek, který by byl schopen „přežít“ dvě generace.

Dřevěný stůl

K tradičním materiálům patří dřevo. Na oblibě neztrácí především proto, že takový jídelní stůl se stane investicí na mnoho let, zejména v případě lakovaného dřeva. Materiál pak nebude měnit svůj odstín. Jinou možnost představuje voskování, v tomto případě lépe vynikne původní struktura masivu, na druhou stranu je pak potřeba se stolem zacházet ohleduplněji. Vybírat můžete mezi opravdu různorodou škálou – od měkčích jehličnanů přes exotické dřeviny jako například eben, který je velmi ceněný pro svou tvrdost. Nicméně také se vyznačuje vyšší cenou, což obecně platí u dřevěných masivních stolů jako takových. Za masiv si zkrátka připlatíte.

Dřevo lze ideálně kombinovat i s dalšími materiály, například s kamenem či sklem. Ve druhém jmenovaném případě jde o dobrý kompromis, pokud potřebujete dřevěný stůl poněkud opticky odlehčit a zároveň se skleněného stolu nechcete vzdát za předpokladu, že ve vás evokuje příliš studený dojem spojení skleněné desky a kovových nohou.

Nákupní rádce
  • Všechny novinky jako první
  • Limitované akce
  • Nepřijdete o slevy

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně trendy

Další související články k přečtení:

Uvítáme vaše připomínky k obsahu stránky
Více v Jak vybrat
prislusenstvi_vybaveni_kuchynske_pomucky
Tipy, jak vybavit kuchyňské skříňky zevnitř!

Také milujete různé pomůcky a vychytávky do kuchyně? Stojíte ale...

Zavřít