MagazínJak vybratMoka konvička – domácí kávovar z Itálie

Moka konvička – domácí kávovar z Itálie

Moka konvička je v podstatě kávovar typu „překapávač“, sloužící k přípravě filtrované kávy. Je ideální pro domácí přípravu a všude tam, kde není k dispozici espresso. Příprava je opravdu jednoduchá a výsledná káva lahodná. Zajímá vás, jak moka konvička funguje a jak v ní připravit kávu? Pokud jste odpověděli kladně, čtěte dále. Princip přípravy kávy v

moka-konvicka
Moka konvička je v podstatě kávovar typu „překapávač“, sloužící k přípravě filtrované kávy. Je ideální pro domácí přípravu a všude tam, kde není k dispozici espresso. Příprava je opravdu jednoduchá a výsledná káva lahodná. Zajímá vás, jak moka konvička funguje a jak v ní připravit kávu? Pokud jste odpověděli kladně, čtěte dále.

Princip přípravy kávy v moka konvičce

Moka konvička se skládá ze tří částí – z nádobky na vodu, sítka na kávu a z těla konvičky. Voda se díky působení tepla provaří z nádobky s vodou vespod, skrze kávu až do vrchní části. Tam zůstává již jako připravená káva, kterou si můžete nalít. Moka konvičky se vyrábí obvykle z hliníku nebo nerezu. Tyto materiály zajišťují rovnoměrné prohřátí vody.

Jak připravit kávu v moka konvičce?

  1. Do spodní části konvičky nalijte vodu, maximálně pod pojistný ventil.
  2. Střední část konvičky (sítko) naplňte až po okraj čerstvě namletou kávou (na střední mletí).
  3. Oba díly konvičky sešroubujte a ujistěte se, že pořádně těsní.
  4. Nyní už stačí jen dát vodu vařit. Dejte konvičku na vařič, popř. zapojte do elektřiny a počkejte, až se káva připraví.
  5. Že je káva hotová poznáte podle typického syčivého zvuku.

kava-moka-konvicka

Jaké jsou výhody a nevýhody moka konvičky?

Jednou z jejích hlavních výhod je, že se konvička velmi snadno obsluhuje a ani na údržbě není nic složitého. Díky tomu může být moka konvička také parádním společníkem na cestách. Pro někoho může být výhodou také nižší pořizovací cena než u klasických (třeba automatických) kávovarů.

Nevýhodou může být to, že konvička není příliš zabezpečená, co se teploty týče. Kvůli tomu může snadno dojít k popálení. Pokud máte malé dítě, měli byste si na to dát obzvlášť pozor. Některé méně kvalitní konvičky mohou také prskat a kapat, což také není nic příjemného. Vybírejte proto pečlivě.

Pokud u vás nevýhody převažují, měli byste zvážit spíše koupi klasického kávovaru. Pokud si nevíte rady, jak vybrat kávovar, rádi vám s tím prostřednictvím článku pomůžeme.

Historie moka konvičky

A trocha historie na závěr. První moka konvička byla navržena a vyrobena v roce 1933 italským inženýrem Alfonsem Bialettim a vynálezcem Luiigim de Pontiim. Tento první model byl vyrobený z hliníku a rukojeť byla z plastu. Dnes se již konvičky vyrábějí v několika možných variantách – z různých materiálů (hliník/nerez), v různých velikostech, provedeních (elektrické nebo třeba indukce) a barvách. Díky tomu si vybere opravdu každý a svým designem v kuchyni rozhodně vynikne.

Jelikož jde o italský vynález, konvička je velmi oblíbená právě v Itálii. Tam jí říkají někdy také bialetka, podle firmy Bialetti, která tyto konvičky vyrábí. V Itálii byste jen stěží našli domácnost, která moka konvičku nevlastní.

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně trendy

Další související články k přečtení:

Uvítáme vaše připomínky k obsahu stránky
Více v Jak vybrat
Jaké jsou trendy v dlažbách do interiéru?

Dlažby mají celou řadu výhod. Dlažba v interiéru je praktická,...

Zavřít